Atracții turistice

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana este situat la 10 km distanță de Balvanyos Resort la o altitudine de 950 m, unde se poate ajunge pe un splendid drum cu serpentine, ce permite admirarea unor peisaje fascinante.
Este singurul lac vulcanic din Europa, cu craterul complet , fiind înconjurat de păduri seculare. Perimetrul lacului are 1,7 km iar adâncimea acestuia este de 7 m.
Apa lacului, de un verde închis reflectă culoarea pădurilor care îl înconjoară iar solemna liniște ce o experimentezi la o plimbare în jurul lacului dă senzatia perfecțiunii.
Misterul legendei lacului, de la care provine și numele acestuia, rămâne să fie descifrat la gura șemineului de la Balvanyos Resort.

Tinovul Mohoș

Tinovul Mohoș este craterul vulcanic geamăn al craterului Sfânta Ana, o rezervație naturală de 80 de hectare, care se vizitează doar cu ghid specializat, în ore specifice. În urmă cu zeci de mii de ani, cei doi vulcani erupeau simultan iar la ultima erupție a vulcanului de la Sf. Ana, cenușa acestuia a fost aruncată pe lacul format la Mohoș.
O parte din cenușă s-a scufundat în lac iar alta s-a așternut pe luciul apei unde a apărut muschiul de turbă, rezultând un tinov oligotrof unic, cu o vegetație asemănătoare tundrei siberiene.
Dacă veți pătrunde în lumea unică și fantastică a Tinovului Mohos unde puteți observa plante considerate “rarități vegetale” veți fi fermecați
de frumusețea unică a locului.

Peștera sulfuroasă

Este cea mai mare mofetă naturală din Europa ce emite zilnic cca 3000 mc hidrogen sulfuric.
Emanaţiile postvulcanice de gaze se dovedesc a fi factori curativi naturali pentru cei suferinzi de afecţiuni de cord şi afecţiuni ale sistemului cardiovascular, având ca și efect accelerarea circulației periferice a sângelui.

Cetatea Bálványos

Cetatea se află la o altitudine de 1029 m pe dealul Cetate, deasupra staţiunii balneoclimaterice Bálványos.
Constructia cetății datează din anii 1100 având ca și rol principal observarea inamicului și semnalizarea pericolului către locuitorii zonei, fiind locuită până la sfârșitul secolului 17. Conform legendelor era ultimul refugiu al păgâniilor din regiune.
De pe dealul cetății aveți parte de o panoramă frumoasă.

Stațiunea Balvanyos

Izvoarele de apa minerala si mofetele descoperite in aceasta zona au stat la baza formarii Statiunii Balvanyos.
Mulţumită compoziţiei lor chimice aceste izvoare sunt remarcabile sub forma curelor de băut, în tratamentele afecţiunilor stomacale şi intestinale, iar mofetele, se dovedesc a fi factori curativi naturali pentru cei suferinzi de afecţiuni de cord şi ale sistemului vascular.

Tinovul Buffogó

Este o turbărie de aproape un hectar, bogată în izvoare de apă dulce, cu emenatii de bioxid de carbon, situată în partea stângă a pârâului Balvanyos.
Este cunoscută și sub denumirea „Tinovul Răbufnitoarea” fiind considerată zonă protejată, unde cresc plante rare, relicte din era glaciară precum bumbăcărița, roua cerului, trestia de camp, specii de rogoz etc.

Peștera ucigașă

Este cea mai mare şi cea mai periculoasă dintre peşterile muntelui Puturosu pentru că aici, nivelul de gaz ucigător, respectiv monoxidul si bioxidul de carbon nu sunt semnalate de depunerile de sulf, galbene.
Asemenea Peşterii sulfuroase, a funcţionat odinioară ca mină de sulf.
În peşteră, nivelul gazului de monoxid si bioxid de carbon este ridicat din cauza acumulării conglomeratelor de la intrare.

Cimitirul păsărilor

Aceasta nu este altceva decât o galerie a unei mine sulfurice care s-a surpat şi unde s-a acumulat hidrogen sulfuric.
Păsările care au un zbor razant şi care ajung sub nivelul gazului, cad moarte in caverna, si raman nedescompuse din cauza sulfului , o lunga perioada de timp. De aici provine şi numele de “Cimitirul Păsărilor”.

BAILE FETELOR APOR

Este un teritoriu cu multe izvoare de apa, de diferite compozitii si bazine de ape minerale cu emanatii de gaze.
Specific Bailor Apor este si zgomotul pe care il produc emanatiile de gaze de hirogen sulfuric, bioxid de carbon.
Izvoare cu compozitii asemanatoare se mai gasesc doar in Columbia si Insulele Java.

BĂILE MIKES

Bazinele de la Baile Mikes au apa carbogazoasa, fiecare avand continut diferit de minerale , fiind folosite inca din secolul al IX-lea ca si bazine balneoclimaterice.
Veti gasi aici un sistem natural format din 3 bazine de mici dimensiuni amenajate in stil rustic, si o mofeta traditionala unica in regiune.

IZVOARELE TĂMĂDUITOARE

Izvoarele Tămăduitoare cuprind șase izvoare intens mineralizate, patru din ele fiind amenajate pentru băi de picioare (bazine de lemn unite printr-o platformă). Sunt folosite în terapii tradiționale (reumatism, afecțiuni ale aparatelor locomotor, genital, afecțiuni ale sistemul circulator periferic și ale sistemului nervos etc.)
Apa bolborosește datorită emanațiilor gazoase de origine vulcanică, constituind de fapt mofete umede.