Atracții turistice

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sf Ana este situat la granița județelor CV si HR in masivul Ciomad ( 950 m inaltime), unde se poate ajunge pe un splendid drum cu serpentine, ce permite admirarea unor peisaje fascinante.
Este singurul lac vulcanic din Europa , cu craterul complet , fiiind inconjurat de paduri seculare. Perimetrul lacului are 1,7 km iar adancimea acestuia este de 7 m.
Apa lacului, de un verde inchis reflecta culoarea padurilor care il inconjoara iar solemna liniste ce o experimentezi la o plimbare in jurul lacului da senzatia perfectiunii.
Misterul legendei lacului, de la care provine si numele acestuia , ramane sa fie descifrat la gura semineului de la Balvanyos Resort.

Tinovul Mohoș

Tinovul Mohos este de fapt craterul vulcanic geaman al craterului Sf Ana, umplut si el cu apa . In urma cu zeci de mii de ani , cei doi vulcani erupeau simultan iar la ultima eruptie a vulcanului de la Sf Ana, cenusa acestuia a fost aruncata pe lacul format la Mohos.
O parte din cenusa s-a scufundat in lac iar alta, s-a asternut pe luciul apei unde a aparut muschiul de turba ,rezultand un tinov oligotrof unic cu o vegetatie asemenatoare tundrei siberiene.
Daca veti patrunde in lumea unica si fantastica a Tinovului Mohos unde puteti observa plante considerate “raritati vegetale” veti fi fermecati
de frumusetea unica a locului.

Peștera sulfuroasă

Este cea mai mare mofetă naturală din Europa ce emite zilnic cca 3000 mc hidrogen sulfuric.
Emanaţiile postvulcanice de gaze se dovedesc a fi factori curativi naturali pentru cei suferinzi de afecţiuni de cord şi afecţiuni ale sistemului vascular, avand ca si efect accelerarea circulatiei periferice a sangelui.

Cetatea Balvanyos

Cetatea se află la o altitudine de 1029 m pe dealul Cetate, deasupra staţiunii balneoclimaterice Bálványos.
Constructia cetatii dateaza din anii 1100 avand ca si rol principal observarea inamicului si semnalizarea pericolului catre locuitorii din Depresiunea Ciucului fiind locuita pana la sfarsitul secolului 17 .
De pe turnul cetăţii aveţi parte de o privelişte inedită asupra întregii zone.

Stațiunea Balvanyos

Izvoarele de apa minerala si mofetele descoperite in aceasta zona au stat la baza formarii Statiunii Balvanyos.
Mulţumită compoziţiei lor chimice aceste izvoare sunt remarcabile sub forma curelor de băut, în tratamentele afecţiunilor stomacale şi intestinale, iar mofetele, se dovedesc a fi factori curativi naturali pentru cei suferinzi de afecţiuni de cord şi ale sistemului vascular.

Tinovul Buffogo

Este o mlaştină de aproape un hectar, bogată în izvoare de apă dulce, cu emenatii de bioxid de carbon,situată în partea stângă a pârâului Balvanyos.
Vegetatia tinovului are ca si caracteristici existenta unor plante rare cum ar fi plantele carnivore.

Peștera ucigașă

Este cea mai mare şi cea mai periculoasă dintre peşterile muntelui Puturosu pentru că aici, nivelul de gaz ucigător, respectiv monoxidul si bioxidul de carbon nu sunt semnalate de depunerile de sulf, galbene.
Asemenea Peşterii sulfuroase, a funcţionat odinioară ca mină de sulf.
În peşteră, nivelul gazului de monoxid si bioxid de carbon este ridicat din cauza acumulării conglomeratelor de la intrare.

Cimitirul păsărilor

Aceasta nu este altceva decât o galerie a unei mine sulfurice care s-a surpat şi unde s-a acumulat hidrogen sulfuric.
Păsările care au un zbor razant şi care ajung sub nivelul gazului, cad moarte in caverna, si raman nedescompuse din cauza sulfului , o lunga perioada de timp. De aici provine şi numele de “Cimitirul Păsărilor”.

BAILE FETELOR APOR

Este un teritoriu cu multe izvoare de apa, de diferite compozitii si bazine de ape minerale cu emanatii de gaze.
Specific Bailor Apor este si zgomotul pe care il produc emanatiile de gaze de hirogen sulfuric, bioxid de carbon.
Izvoare cu compozitii asemanatoare se mai gasesc doar in Columbia si Insulele Java.

BAILE MIKES

Bazinele de la Baile Mikes au apa carbogazoasa, fiecare avand continut diferit de minerale , fiind folosite inca din secolul al IX-lea ca si bazine balneoclimaterice.
Veti gasi aici un sistem natural format din 3 bazine de mici dimensiuni amenajate in stil rustic, si o mofeta traditionala unica in regiune.

IZVOARELE TAMADUITOARE

Au proprietati terapeutice legate de intensificarea circulatiei periferice a sangelui si au fost amenajate su forma a 4 bazine de mici dimensiuni.

Baile Apor

Este un ansamblu format din 8 bazine cu apa minerala cu diferite compozitii, asezate intr-un peisaj pictoresc.