Turisztikai látványosságok

Szent Anna Tó

A Szent Anna-tó a Csomád hegységben (950 m), Kovászna és Hargita megyék határán helyezkedik el, ahová egy csodálatos kanyargós úton lehet eljutni, miközben megcsodálhatjuk a lenyűgöző természetet.
Egyetlen épségben maradt kráterű vulkanikus eredetű tó Europában, évszázados erdőkkel körülvéve.
A tó kerülete 1,7 km és mélysége 7 m.
A tó sötétzöld színe visszatükrözi a tavat körülölelő erdő színét. Körülsétálva a magasztos csend a tökéletesség érzését kelti.
A tó legendájának titokzatosságát, amiből a tó neve is ered, a Bálványos Resort kandollója előtt érdemes majd megfejteni.

Mohos tőzegláp

A Mohos- tőzegláp valójában a Szent Anna-tó vulkanikus kráterének ikertestvére, amely szintén vízzel van feltöltődve.
Több tizezer évvel ezelőtt a két kráter felváltva működött.
A Szent Anna-tó utolsó kitörésekor a vulkanikus hamu a már meglévő tó viztükrét elborította. A hamu egy része a tófenékre sülyedt és a víztükrön megmaradt hamurétegen megtelepedett a tőzegmoha.
Így alakult ki egy egyedi oligotrofikus tőzegláp, amely a szibériai tundrához hasonló növényzettel rendelkezik.
Ha betekintenek a Mohos-tözegláp egyedi és fantasztikus világába, az itt található növényi ritkaságoktól és a természeti szépségektől el lesznek varázsolva.

Torjai büdösbarlang

A Torjai kénbarlang Európa legnagyobb természetes mofettája, ami naponta kb. 3000 köbméter kénhidrogént bocsát ki a levegőbe. Az útóvulkanikus gázkigőzölgések bizonyítottan természetes kezelési módszerek azok számára, akik szív és érrendszeri megbetegedésben szenvednek, mivel ezek a gázak felkgyorsítják a periférikus vérkeringést.

A Bálványosvár romjai

A Bálványosfürdő fölé emelkedő 1029 m magas hegytetőn helyezkedik el..
Különösen ajánlott a történelmet tisztelő és pompás pamorámát kedvelő vendégeknek.

Bálványosfürdő

Magashegyi fürdő- és üdülőhely  kialakulása az itt talalható útóvulkáni müködéseknek köszönhető, amely az ásványvizek és a természetes gázkigőzölgések paradicsoma.

Az ásványvizek kémiai összetételüknek köszönhetően különösen alkalmasak ívókúrára, gyomor és bélbetegségek kezelésére, illetve a száraz gázkigőzölgések, az úgynevezett moffeták, természetes gyógymódot biztosítanak a mozgásszervi, szív és érrendszeri betegségekre.

Buffogó Tőzegláp

A Buffogó lápja kis területû, bükkösökkel körbezárt, tõzeges, borvizes ingóláp. Nevét a vízbõl feltörõ, bugyogó (“buffogó”) gázbuborékoknak köszönheti.

A Buffogó sem kivétel, az egész Büdös-hegyet jellemzõ gázkiáramlások itt is megmutatkoznak: ezek itt a tõzegláp mohatestét járják át, melynek a mélyedéseiben felgyülõ vízben buffogó hangot hallatnak.

Gyilkos barlang

Hasonlít a Büdös-barlanghoz csak sokkal veszélyesebb, mivel itt nem jelzi sárga kénlerakódás a gyilkos gáz szintjét.

A Büdös-hegy barlangjai között ez a legnagyobb. A barlangban a gáz szintje magas a bejáratnál felhalmozódott törmelékgát miatt.

Madártemető

Ez nem más, mint egy beszakadt kénbánya-tárna mélyedése, mely színültig tele van kénes-széndioxid gázzal.

Az alacsonyan repülő madarak, ha a gáz szintje alá ereszkednek, holtan hullanak alá, innen ered a madártemető elnevezés.

Apor lányok feredője

A fürdőhely területén számos, különböző összetételű ásványviz forrás és kisebb- nagyobb ásványvizes medence található.

Az Apor lányok feredőjére jellemző a talajból kiáramló, buborékoló kéndioxidos és kén hidrogenes gázok buffogó hangja.

Hasonló összetételű ásványviz források csak Kolumbiában és a Java szigeteken talalhatók.

Mikes fürdő

Szénsavas ásványvizes medencék talalhatók itt, amelyek ásványi anyag tartalma különböző,használatosak voltak már a IX.-ik században mint gyógymedencék.

A fürőhelyen három kisméretű, rusztikus stílusban kialakított medencét és a kőrnyék egyedi hagyományos moffetáját találjuk.

Gyógyforrások

Különleges gyógyhatású források, amelyek használata javalott a perifériás artériás betegség kezelésére, négy kisméretű ásványvizes medence formájában vannak kialakítva.