Turisztikai látványosságok

Szent Anna-tó

A Szent Anna-tó a Csomád hegységben (950 m), Kovászna és Hargita megyék határán helyezkedik el, ahová egy csodálatos kanyargós úton lehet eljutni, miközben csodálhatjuk a gyönyörű tájat. Egyetlen épségben maradt kráterű vulkanikus eredetű tó Europában, évszázados erdőkkel körülvéve.
A tó kerülete 1,7 km és mélysége 7 m.
Sötétzöld színe visszatükrözi a tavat körülölelő erdő színét. Körülsétálva a magasztos csend a tökéletesség érzését kelti.
A tó legendájának rejtéjeit a Bálványos Resort kandollója előtt érdemes majd megfejteni.

Mohos tőzegláp

A Mohos - tőzegláp a Szent Anna-tó vulkanikus ikerkrátere.
A Szent Anna-tó utolsó kitörésekor a vulkanikus hamu a már meglévő tó viztükrét elborította. A hamu egy része a tófenékre sülyedt és a víztükrön megmaradt hamurétegen megtelepedett a tőzegmoha.
Így alakult ki egy egyedi oligotrofikus tőzegláp, amely a szibériai tundrához hasonló növényzettel rendelkezik.
Ha betekintenek a Mohos-tözegláp egyedi és fantasztikus világába, az itt található növényi ritkaságoktól és a természeti szépségektől el lesznek varázsolva.

Torjai büdösbarlang

A Torjai büdösbarlang Európa legnagyobb természetes mofettája, ami naponta kb. 3000 köbméter kénhidrogént bocsájt ki a levegőbe. Az útóvulkanikus gázkigőzölgések bizonyítottan természetes gyógykezelési módszerek a szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek, mivel a természetes széndioxid gázak gyorsítják a periférikus vérkeringést.

A Bálványosvár romjai

A Bálványosvár Bálványosfürdő fölé emelkedő 1029 m magas hegytetőn helyezkedik el.
Különösen ajánlott a történelmet tisztelő és pompás pamorámát kedvelő vendégeknek.
A vár építése az 1100-as évekre nyúlik vissza, fő szerepe az ellenség megfigyelése és a veszély jelzése volt a környék lakói számára. A 17. század végéig lakott volt, a legendák szerint ez volt a pogányok utolsó menedéke.
Az erőd dombjáról gyönyörű panoráma tárul elénk.

Bálványosfürdő

Set the description

Magashegyi fürdő- és üdülőhely  kialakulása az itt talalható útóvulkáni müködéseknek köszönhető.

Az ásványvizek kémiai összetételüknek köszönhetően különösen alkalmasak ívókúrára, gyomor és bélbetegségek kezelésére, illetve a száraz gázkigőzölgések, az úgynevezett moffeták, természetes gyógymódot biztosítanak a mozgásszervi, szív és érrendszeri betegségekre.

Búffogó Tőzegláp

Set the description

A Buffogó lápja kis területű, bükkösökkel körbezárt, tőzeges, borvízes ingóláp. Nevét a vízből feltörő, bugyogó (“buffogó”) gázbuborékoknak köszönheti.

A Buffogó sem kivétel, az egész Büdös-hegyet jellemző gázkiáramlások itt is megmutatkoznak: ezek itt a tőzegláp mohatestét járják át, melynek a mélyedéseiben felgyülő vízben buffogó hangot hallatnak.

Gyilkos barlang

Set the description

Hasonlít a Büdös-barlanghoz csak sokkal veszélyesebb, mivel itt nem jelzi sárga kénlerakódás a gyilkos gáz szintjét.

A Büdös-hegy barlangjai között ez a legnagyobb. A barlangban a gáz szintje magas a bejáratnál felhalmozódott törmelékgát miatt.

Madártemető

Set the description

Ez nem más, mint egy beszakadt kénbánya-tárna mélyedése, mely színültig tele van kénes-széndioxid gázzal.

Az alacsonyan repülő madarak, ha a gáz szintje alá ereszkednek, holtan hullanak alá, innen ered a madártemető elnevezés.

Mikes fürdők

Set the description

Különböző ásványi anyag tartalmú szénsavas ásványvizes medencék, amelyek már a IX.-ik században mint gyógymedencék működtek.  A fürdőhelyen három kisméretű, rusztikus stílusban kialakított medencét és a környék egyedi hagyományos moffetáját találjuk.

Apor lányok feredője & Gyógyforrások

Set the description

A fürdőhely területén számos, különböző összetételű ásványviz forrás és kisebb- nagyobb ásványvizes medence található. Az Apor lányok feredőjére jellemző a talajból kiáramló, buborékoló kéndioxidos és kén hidrogenes gázok buffogó hangja. Hasonló összetételű ásványviz források csak Kolumbiában és a Java szigeteken talalhatók.

A különleges gyógyhatású források, lábáztatók  a perifériás artériás betegségek kezelésére javallottak, az erdő közepén négy kisméretű medencében.