Peisaje fascinante în Ținutul vulcaniilor

Bucură-te de natură

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana este situat la 10 km distanță de Balvanyos Resort la o altitudine de 950 m, unde se poate ajunge pe un splendid drum cu serpentine, ce permite admirarea unor peisaje fascinante.
Este singurul lac vulcanic din Europa, cu craterul complet , fiind înconjurat de păduri seculare. Perimetrul lacului are 1,7 km iar adâncimea acestuia este de 7 m.
Apa lacului, de un verde închis reflectă culoarea pădurilor care îl înconjoară iar solemna liniște ce o experimentezi la o plimbare în jurul lacului dă senzatia perfecțiunii.
Misterul legendei lacului, de la care provine și numele acestuia, rămâne să fie descifrat la gura șemineului de la Balvanyos Resort.

Tinovul Mohoș

Tinovul Mohoș este craterul vulcanic geamăn al craterului Sfânta Ana, o rezervație naturală de 80 de hectare, care se vizitează doar cu ghid specializat, în ore specifice. În urmă cu zeci de mii de ani, cei doi vulcani erupeau simultan iar la ultima erupție a vulcanului de la Sf. Ana, cenușa acestuia a fost aruncată pe lacul format la Mohoș.
O parte din cenușă s-a scufundat în lac iar alta s-a așternut pe luciul apei unde a apărut muschiul de turbă, rezultând un tinov oligotrof unic, cu o vegetație asemănătoare tundrei siberiene.
Dacă veți pătrunde în lumea unică și fantastică a Tinovului Mohos unde puteți observa plante considerate “rarități vegetale” veți fi fermecați
de frumusețea unică a locului.

Peștera sulfuroasă

Este cea mai mare mofetă naturală din Europa ce emite zilnic cca 3000 mc hidrogen sulfuric.
Emanaţiile postvulcanice de gaze se dovedesc a fi factori curativi naturali pentru cei suferinzi de afecţiuni de cord şi afecţiuni ale sistemului cardiovascular, având ca și efect accelerarea circulației periferice a sângelui.

Cetatea Bálványos

Cetatea se află la o altitudine de 1029 m pe dealul Cetate, deasupra staţiunii balneoclimaterice Bálványos.
Constructia cetății datează din anii 1100 având ca și rol principal observarea inamicului și semnalizarea pericolului către locuitorii zonei, fiind locuită până la sfârșitul secolului 17. Conform legendelor era ultimul refugiu al păgâniilor din regiune.
De pe dealul cetății aveți parte de o panoramă frumoasă.

Stațiunea Balvanyos

Izvoarele de apa minerală și mofetele descoperite în aceasta zonă au stat la baza formarii statiunii Balvanyos.
Mulţumită compoziţiei lor chimice aceste izvoare sunt remarcabile sub forma curelor de băut, în tratamentele afecţiunilor stomacale şi intestinale, iar mofetele, se dovedesc a fi factori curativi naturali pentru cei suferinzi de afecţiuni de cord şi ale sistemului vascular.

Tinovul Buffogó

Este o turbărie de aproape un hectar, bogată în izvoare de apă dulce, cu emenatii de bioxid de carbon, situată în partea stângă a pârâului Balvanyos.
Este cunoscută și sub denumirea „Tinovul Răbufnitoarea” fiind considerată zonă protejată, unde cresc plante rare, relicte din era glaciară precum bumbăcărița, roua cerului, trestia de camp, specii de rogoz etc.

Grota ucigașă

Este cea mai mare şi cea mai periculoasă dintre peşterile muntelui Puturosu pentru că aici, nivelul de gaz ucigător, respectiv monoxidul si bioxidul de carbon nu sunt semnalate de depunerile de sulf, galbene.
Asemenea Peşterii sulfuroase, a funcţionat odinioară ca mină de sulf.
În peşteră, nivelul gazului de monoxid si bioxid de carbon este ridicat din cauza acumulării conglomeratelor de la intrare.

Cimitirul păsărilor

Aceasta nu este altceva decât o galerie a unei mine sulfurice care s-a surpat şi unde s-a acumulat hidrogen sulfuric.
Păsările care au un zbor razant şi care ajung sub nivelul gazului, cad moarte in caverna, si raman nedescompuse din cauza sulfului , o lunga perioada de timp. De aici provine şi numele de “Cimitirul Păsărilor”.

BĂILE FETELOR APOR & IZVOARELE TĂMĂDUITOARE

Este o baie tradițională cu multe izvoare de apă minerală de diferite compozitie chimică și proprietăți curative.
Cuprinde cele mai rare tipuri de ape minerale, 8 izvoare cu diferiți parametri fizico-chimici, pH-ul acestora variază între 1,82-4,28. Izvoarele și bazinele de aici sunt considerate unice în Europa, conținând pe lângă alaun și o cantitate mică de acid sulfuric (vitriol).
Izvoare cu compoziții asemănătoare se mai găsesc doar în Columbia și pe Insulele Java.

Izvoarele Tămăduitoare cuprind șase izvoare intens mineralizate, patru din ele fiind amenajate pentru băi de picioare (bazine de lemn unite printr-o platformă). Sunt folosite în terapii tradiționale (reumatism, afecțiuni ale aparatelor locomotor, genital, afecțiuni ale sistemul circulator periferic și ale sistemului nervos etc.)
Apa bolborosește datorită emanațiilor gazoase de origine vulcanică, constituind de fapt mofete umede.

BĂILE MIKES

Bazinele de la Băile Mikes au apă carbogazoasă, fiecare având conținut diferit de minerale, fiind folosite încă din secolul al IX-lea cu scopuri terapeutice.
Veți găsi aici un sistem natural format din 3 bazine de mici dimensiuni amenajate în stil rustic, și o mofetă tradițională unică în regiune.

BĂILE CSISZÁR

Bazinele de apă minerală de la Băile Csiszár au apă carbogazoasă, fiecare având conținut diferit de minerale. Erau folosite cu scopuri terapeutice încă din secolul al IX-lea. Cele 7 bazine au culori diferite, sunt amenajate în piscine din lemn în stil rustic, sunt ideale pentru înot. Aceste ape miraculoase sunt recomandate pentru bolile reumatismale
și locomotorice. Fostul izvor Iordan este folosită în cură pentru tratamentul
afecțiunilor biliare şi ale ficatului.